St. Stefans kirke

Sct. Stefans Kirke

 

Kirken er en lille frimenighedskirke bygget nær Igelsø i 1884. Menighedens medlemmer samlede ind for at kunne opføre kirken, og udførte selv størstedelen af arbejdet med at bygge den. For mange småkårsfolk krævede det flere ofre. Byggearbejdet begrænsede mulighederne for andet lønnet arbejde, og valget ved at tilhøre en frimenighed kunne godt belaste relationen til hjemstavnens andre beboere. Ydermere var menigheden spredt over et større geografisk område, hvilket medførte øget transporttid for kirkens medlemmer.

Kirken og den tilhørende rejsestald blev bygget af gule sten fra Knabstrup Teglværk på en sokkel af granit. Taget var af skifer og spiret var kobberklædt. Gulvet var oprindeligt af tegl. Bagest mod syd i kirkehuset var der værelser til overnattende præster.

Den Evangelisk Lutherske Frimenigheds kirke blev benyttet af menigheden, hvor mange kom langvejs fra, indtil 1995, hvor menigheden valgte at sætte kirken til salg. Andelslandsbyen Nyvang lagde året efter 125.000,- kr. på bordet og fik kirken med menighedshus, stald og den tilhørende bolig.

I januar 2003 begyndte nedrivningen af kirken, som skulle genopbygges i Andelslandsbyen. Dette lod sig gøre med en økonomisk håndsrækning fra Feriefondet på 6,6 millioner kroner.

Kirken genopførtes i perioden 2005 – 2007 og blev indviet som folkekirke 14. april 2007.

Alt kirkeinventaret er blevet genbrugt. Desværre var lysekronerne blevet stjålet i den periode, hvor kirken stod tom, men én ”ny” lysekrone er lånt fra Nationalmuseet og én er modtaget som gave.

Desværre kunne der ikke igen skaffes gule sten fra Knabstrup teglværk, men nogle lignende blev fremstillet, og murværket fik igen rund fuge. Det kobberklædte spir blev genbrugt.

Sct. Stefans Kirke er i dag en folkekirke, der kan benyttes til dåb, gudstjenester og vielser.