Nyhedsbrev fra Lokalhistorisk forening Jernløse

This is a placeholder for the Newsletter plugin images. You may edit and reuse this post but do not remove it.

Arrangementer

rek7Husk det er gratis at deltage, kaffe og kage for et symbolsk beløb !

 

Arrangementer i efterår 2017

 

Mandag den 4. september 2017

De Dansk Vestindiske Øer og den danske slavehandel

I cirka 250 år var Danmark kolonimagt i Caribien. På de tre danske øer – Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix – blev der blandt andet dyrket bomuld, og ikke mindst sukkerrør. Der var i perioder tale om en yderst indbringende forretning, og en del af de mange penge blev investeret i store bygninger og paladser i Danmark. Til at udføre det hårde arbejde i plantagerne blev anvendt afrikanske slaver, som Danmark købte via sine handelsstationer i Afrika. Foredraget fortæller historien om de danske kolonier og om forholdene for de mange tusinde slaver. Endvidere skal vi høre om salget af øerne til USA i 1917 – for præcis 100 år siden.

Foredragsholderen Carsten Egø Nielsen er historiker og har flere gange besøgt de tidligere danske øer. Derfor er foredraget ledsaget af over 100 billeder fra fortid og nutid. Sted og tid: Arkivet på Mejerigården, Undløse kl. 19:30

Onsdag den 25. oktober 2017

Forhistoriske fiskeredskaber

Forhistorisk fiskeri og fisketeknologi har stor bevågenhed mange steder i verden. Træbyggede fiskeanlæg dukker op mange steder i Danmark, senest ved de omfattende anlægsaktiviteter, der foregik ved Rødbyhavn forud for den kommende Femern-forbindelse.
I foredraget fortæller tidligere museumsleder Lisbeth Pedersen om de nye resultater, som hun og et tværfagligt team på Nationalmuseet for tiden opnår ved at forene arkæologiske, ved-anatomiske og etno-historiske analyser af træ fra store fiskeanlæg på havbunden, f.eks. fundet ved Nekselø. Sted og tid: Arkivet på Mejerigården, Undløse kl. 19:30

Foredrag i samarbejde med Holbæk Arkæologiklub

Lørdag den 11. november 2017

Arkivernes Dag

Denne dag åbner vi en lille eksklusiv udstilling om Pondus i anledning af pingvinens 50-års fødselsdag. Pondus blev ”født” på Knabstrup Keramikfabrik med lidt hjælp fra billedhuggeren Johannes Hansen. I anledning af den runde fødselsdag serverer vi kaffe og lagkage for fødselsdagsgæsterne. Vi håber, at mange vil lægge vejen forbi – både børn og voksne.

Sted og tid: Arkivet på Mejerigården, Undløse kl. 14:00 – 17:00

Tirsdag den 14. november 2017

Livet på Holbæk Slots Ladegård 

Brødrene Jørgen og Niels Sønderbye vil fortælle om deres barndom som sønner af forvalterparret på Holbæk Slots Ladegaard, om forholdene på stedet for 60 år siden med herskab, tjenestefolk og daglejere og om det sociale liv, der levedes i et lidt lukket miljø. Vi skal også høre om det skifte der skete ved mekanisering af driften og følgerne af dette, samt deres private oplevelser med kammerater og forholdet til herskabet.

Sted og tid: Arkivet på Mejerigården, Undløse kl. 19:30

Onsdag den 21. februar 2018

Generalforsamling

Efter generalforsamlingen: Historie Quizzen Sted og tid: Arkivet på Mejerigaarden, Undløse kl. 19.30

Dette arrangement er kun for medlemmer.

Midlertidig lukning

Med baggrund i ændrede vilkår for Lokalhistorisk Forening Jernløse og som led i Holbæk kommunes besparelser, er vi blevet indskrænket i vores plads anvendelse.

Det betyder at vi frem til 15. september 2017 er nødt til at lukke vores nuværende udstilling.

Når vi åbner museet igen, vil det blive med en mindre, men mere målrettet udstilling af bl.a. Knabstrup keramikken og genstande fra vores område.

Desuden vil vi i anledning af, at pingvinen Pondus har 50 års jubilæum i år, åbne med en særudstilling, for børn, unge og os der har nået en alder, hvor vi måske også har haft chancen for at spare op i den lille fyr.

Arkivet vil i hele perioden have åbent som normalt, se åbningstider på hjemmesiden. Du er stadig meget velkommen til at komme og besøge os, også hvis du har ting du vil indlevere til os.

Bestyrelsen